Datacenters

De bebouwde oppervlakte van datacenters in Nederland is zo’n 239 hectare (multi-tenant en hyperscale). Vergeleken met de grootte van het totale oppervlakte van de Nederlandse bedrijfsterreinen is dit een footprint van 0,3%.

Ook met de sterke groei van de sector blijft de footprint zeer klein in vergelijking tot andere sectoren. Rond 20% van alle Nederlandse datacenters zijn gevestigd in reeds bestaande bedrijfsgebouwen (brownfield) en het merendeel is onopvallend gevestigd op reguliere bedrijfsterreinen.

Het aantal commerciële datacenters, colocatie providers, is van 2016 t/m 2021 afgenomen door verdere consolidatie, van 206 data center facilities in 2016, naar 184 in 2021.

Nederland speelt een bijzonder belangrijke rol in de datacenter wereld en bezit 20% van de EU-markt. Het is één van de gunstigste plekken voor de huisvesting van datacenters en is al jaren één van de snelste groeiers in Europa.

Na Londen en Frankfurt neemt Amsterdam de derde plaats in op de lijst van steden met de meeste datacenters (Dutch Datacenter Association, CBRE).